петак, 14. новембар 2014.

ВРЛИНЕ И СТРАСТИ


Св. ЈОВАН  Дамаскин

"Треба да знамо да је човек двострук, састављен из душе и тела, и да има двострука чула и да су и врлине његове двоструке. Душа има пет чула и тело има пет чула. Чула душе су: Ум, мишљење, знање, замишљање и осећање, које мудри називају још и силом. Телесна чула су ова: чуло вида, чуло мириса, чуло слуха, чуло укуса и чуло додира. Због тога су и врлине двоструке, а двоструке су и злобе ( = зла дела). Потребно је да сваки човек добро зна, које су душевне врлине а које су телесне. И које су душевне страсти а које су телесне. Душевне врлине су пре свега, четири основне врлине, а то су: одважност, мудрост, разборитост и праведност. Од ових настају следеће врлине душе: вера, нада, љубав, молитва, смиреност, чистота, дуготрпљење, незлобивост, негневљивост, божанско знање" и уопште све што је у животу добро и врлинско.

"Телесне врлине, које представљају вршење врлина, настају познањем воље Божије, и далеко су од сваког лицемерја и човекоугодништва. Оне чине да човек напредује у смирењу и бестрашћу. Те врлине су следеће: стално уздржање, пост, трпљење глади и жеђи, бдење, коленопреклоњење ( = клечање), једење некуваног, сиромаштво, нестицање, ћутање". Телесне немоћи у подвигу, спечавају се смирењем и благодарењем ( Богу).

"Сада је потребно да кажемо нешто и о душевним и телесним злобама, тј. о страстима", што и јесте циљ нашег труда. "Душевне страсти јесу заборав, лакомисленост и незнање", које се називају и великим страстима. "Ове три страсти помрачују очи душе, тј. ум, и владају над свима страстима, делимично подсећајући на ове: безбожност, зловерје, дакле, свака јерес, богохуљење, мржња, гнев, огорченост, човекомржња ( = мизантропија), злопамћење, осуђивање, безразложна жалост, страх, страшљивост, свадљивост, завист, убиство, уображеност ( = преузношење), лицемерство, лаж, безверје", које воде душу у пропаст, те се тако личост човекова демонизује.

"Телесне страсти" - ако их назовемо срамним делима нећемо погрешити - "јесу: стомакоугађање, угађање грлу , спавалаштво, пијанство, идолатрија спрам хране, страстољубље, блуд, прељуба, похота, крвосмешање ( = инцест), скотолоштво, зле жеље и све противприродне и неморалне страсти: крађа, светогрђе, отимање, убиство" и свака друга телесна пошаст; "страсна злоупотреба ствари овога света, телољубиви живот који ум чини тромим и чини га земаљским и приземним и не допушта му да стане пред Бога и да чини врлинска дела.

Узроци свих ових ствари, најпре су страстољубље, частољубље и среброљубље, од којих настаје свако зло. Никада човек не греши, ако га претходно не покоре и њиме завладају моћни дивови, тј. заборав, лењост и незнање.

Ове (узроке) рађа уживање, удобност и љубав човека према слави, као и тешкоће у сучељавању са животним проблемима. Први узрок свих ових, и мајка сваког зла, јесте, као што смо већ рекли, себељубље, дакле, безумна љубав према телу и страствена приврженост према њему.

Треба, такође, да знамо да страстољубље има различите облике и да се пројављује на различите начине" и због тога је и неуморни подвижник са тешкоћама избегава.

"Јер постоји веома много уживања која к себи привлаче очи душе", и стога се сви ударци уједињују у страстима и жељама, душевним и телесним, и пропаст се спрема души у којој вене страх Божији и љубав према Њему. Јер из страха Божијег и љубави према Њему извиру врлине. Ако овога нема, због непажње настале услед немарности, тада душа бива поробљена и прилепљује се за земаљско неизрецивим уживањима и сваки спокој нестаје. Ако се то стање немарности задржи, тада - тешко нама! Ствара се навика, која има моћ као друга природа и која води у смрт.

1 коментар:

  1. НАЈБОЉА ОНЛИНЕ ЉУБАВНА СПЕЛЛ ЦАСТЕРА ДОБИТИ СВОЈ ЕКС ЉУБАВ, МУШКАРАЦ, ЖЕНУ, ДЈЕВОЈЧИЦУ ИЛИ БОИФРИЕНД БАЦК. АДД ХИМ УП ОН ВХАТСАПП: +2349083639501
     -Емаил- блацкмагицсолутионс95@гмаил.цом
    Поздрав свима Ам Цхристиан Хофман, ја сам из САД, свједок сам баба Носе, духовног оца многих великих људи. за било који од ваших духовних проблема и то ће бити решено. Он може да вас учини богатим без ритуала крви, вратите свог бившег мушкарца, бившу супругу, бившу пријатељицу или девојку само ако можете писати или ВхатсАпп баба Носа данас на +2349083639501. ако имате проблема са следећим?;
    (1) Ако желите свог бившег повратника.
    (2) ако увек имате лоше снове или секс у сну.
    (3) Желите да будете унапријеђени у својој канцеларији.
    (4) Ако вам је потребна моћ да добијете судски предмет
    (5) Било који облик чаролије
    (7) Чаролија командног тона
    (8) Заштитни прстен
    (9) Прстен за успех у путовању
    (10) Духовна моћ за Божје људе
    (11) Вежите свог мужа / жену заувијек сам за себе
    (12) Желите да жене / мушкарци трче за вама. (13) Ако желите дијете.
    (14) Желите да будете богати без крвних ритуала. (15) Ако вам је потребна финансијска помоћ.
    (16) Биљна нега
    (17) Ако не можете да задовољите сексуалну жељу своје жене. због лоше ерекције.
    (18) Ако имате ХИВ АИД болест и моћ да излечите проблеме са раком, назовите Баба Носа на +2349083639501
    ТРАДИЦИОНАЛНА МЕДИЦИНА Хербал Хоме & Нативе Доцторс. Адреса канцеларије бр. 20, слонова кост, Ифе Осун стање ... к

    ОдговориИзбриши